Skip to main content

Hvad betyder det når folk taler om AI, ChatGPT og GPT-3.5/GPT-4?

Artificial Intelligence, også kendt som AI, er når en computer kan generere forskellige elementer pba. af dens træning, og en af de mest omtalte i dag er ChatGPT. ChatGPT er en hjemmeside, hvor man som bruger kan logge ind og få hjælp til at skrive tekst, læse korrektur på tekst man selv har skrevet, eller få hjælp til at brainstorme idéer. GPT-3.5/GPT-4 er den underliggende motor som bruges til ChatGPT. Altså er ChatGPT blot en hjemmeside, men AI’en er en version af GPT-3.5 eller GPT-4.

Man skal logge ind på hjemmesiden chat.openai.com for at bruge dette værktøj, og det er muligt at gøre dette på NEXTs netværk.

Hvordan kan jeg som elev bruge ChatGPT rigtigt?

ChatGPT kan bruges til mange ting, og dette gør man ved at give den ”Prompts”. Et prompt er den tekst man skriver til robotten, som den så bruger til at give dig et svar som du muligvis kan bruge. Et eksempel kunne være at du skulle til at skrive en opgave i engelsk, hvor du har svært ved at komme igang. Du ville i sådan et tilfælde kunne skrive til ChatGPT og bede den om hjælp til at starte din opgave.

Hvorfor skal jeg være kritisk overfor ChatGPT genereret tekst?

ChatGPT ved ikke hvad der er rigtigt eller forkert, den ved blot hvilke ord der giver mening at skrive ud fra de forhenværende. Det vil sige, at hvis du spørger den hvad hovedstaden i Sverige er, så kender den kun svaret fordi ”Hovedstad” og ”Sverige” normalt bliver efterfulgt af Stockholm. Det er derfor vigtigt, at du altid tjekker det som ChatGPT skriver, da den er kendt for at lave fejl, når først man begynder at berøre emner som er nye og unikke, da den altså ikke har nok data til at kunne besvare spørgsmålene rigtigt.

Er det ikke snyd at bruge ChatGPT til mine afleveringer?

Dette er et rigtig godt og vigtigt spørgsmål at stille! Du husker måske i folkeskolen, hvordan du i matematik i 1-3 klasse ikke måtte bruge lommeregneren til alle dine regnestykker, da det var vigtigt for dig at lære hvordan man regner i hovedet. AI, som ChatGPT, er lidt det samme som en lommeregner, men blot til skrift. Det er altså vigtigt, at du lærer at forstå hvordan du skriver, sammensætter sætninger og lignende i den tid du går i skole, men det er okay at få hjælp til at gøre det rigtigt. Mange bruger AI til at læse korrektur på deres tekster, og få feedback på, hvor du måske har lavet grammatiske fejl, eller kunne have lavet en bedre sætningopbygning.

Hvis du bliver i tvivl, så spørg endelig din lærer hvordan han/hun ville bruge AI og hvornår det begynder at blive ChatGPT der laver dine opgaver, og ikke dig.