Skip to main content
STUDIE OG EKSAMEN

Gode råd til studieteknik og -vaner

Hvad er god studieteknik – og hvorfor er det vigtigt? Det kan være svært at holde styr på de mange dele af at tage en ungdomsuddannelse som opgaveskrivning, lektier, eksamener og fx deltagelse og notetagning i undervisningen.

Et godt sted at starte er at reflektere over egne studievaner. Hvad gør du nu, hvad kan du gøre bedre og hvad er du rigtig god til? Der er mange dele, der spiller ind i studievaner og studiekompetence.

Det er fx viden om informationssøgning, arbejdsproces, samarbejde, præsentationsviden og social intelligens. Center for Digital Dannelse har udviklet en test til at måle og evaluere ens digitale studiekompetencer, hvor man efterfølgende får et personligt kompetencehjul og råd til at blive bedre. Det kan anbefales at prøve!

Motivation & Deltagelse

En væsentlig del af gode studievaner er at kunne motivere sig selv og koncentrere om en opgave. Det kan være svært, men du kan med fordel lave aftaler med dig selv:

 • Hvornår du vil lave lektier
 • Hvor mange gange du mindst skal sige noget i undervisningen
 • Hvor du gør af mobiltelefonen og sociale medier, når du skal læse lektier, forberede dig eller fordybe dig
 • Hvornår og hvordan du vil bruge pauser
Planlægning & Noter

En vigtig del af at planlægge sin tid og deltagelse under uddannelse er at være 1) realistisk og 2) sætte sig mål.

Planlæg din dag eller din uge med fokus på at nå det vigtigste – og start fx med at lave de opgaver, som du har mindst lyst til. Så er de overstået og du kan komme videre med noget andet. Prøv også at indsætte “huller” og pauser i planlægningen, så der er ekstra tid, hvis du skulle gå hen og mangle det.

Sæt dertil mål for dig selv og de enkelte dage og uger, hvor du vurderer og prioriterer, hvad der er vigtigst og hvad der kan vente.

Når du vil tage noter i undervisningen, kan det ofte være svært at følge med og nå at skrive det hele. Derfor kan en god idé være at visualisere dine noter i fx mindmaps, hvor du bruger stikord og visuelle værktøjer. Populære værktøjer til dette er fx:

 • Mindmeister
 • Padlet
 • Popplet
 • Bubble.us
 • Lino.it
Digitalt studieoverblik

Der findes en lang række gode digitale redskaber til at lette, effektivisere og styrke dit studieliv. Under uddannelse vil der løbende være behov for at gemme opgaver, noter, billeder og andet, som kan gøres cloud-baseret, så du har adgang til det overalt og når som helst. På NEXT har alle adgang til Microsoft Office 365 og de mange applikationer deri. Det er fx OneDrive, som er en oplagt mulighed lagring, arbejde og samarbejde gennem din uddannelsestid.

Andre populære løsninger er fx:

 • Evernote
 • Google Drev
 • Dropbox
 • iCloud

Eksamenshjælp – App til at håndtere nervøsitet og angst ved præstation og eksamen

App’en “EKSAMENSHJÆLP” (af Studenterrådgivningen) er udviklet til dig, der er nervøs før eksamen, eller dig der f.eks. har svært ved at strukturere din tid op til eksamen eller svært ved at falde til ro om natten.

Eksamenshjælp er den eneste gratis app på det danske marked, der har fokus på eksamen. Flere end 30.000 har allerede downloadet appen. Hvis du også vil have fingrene i den, så kan du downloade den i Google Play eller App store.

Appen findes også i en engelsk version. Den hedder ‘Exam stress’. Hent den i Google Play eller App store.